فهرست مطالب

فرآیند مدیریت و توسعه - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 69، تابستان و پاییز 1387)

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 69، تابستان و پاییز 1387)

  • بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود شارع پور صفحات 5-29
    تبیین تفاوت های مشاهده شده بین کشور های مختلف از نظر توسعه اقتصادی، مسئله اقتصاددانان و سایر عالمان اجتماعی در طول قرن بیستم بود. این مهم با وجود ابزارهای تحلیل بهتر، تحقق نیافت. علاوه بر این، کارگزاران توسعه که در میدان عمل درگیر مشاهده و بررسی پروژه های توسعه بودند، متوجه شدند که پروژه های توسعه دارای سرنوشت بسیار متفاوتی است. از همه مهمتر این که چرا جوامع به ظاهر مشابه، ازلحاظ مدیریت منابع عمومی و سازماندهی فعالیت های جمعی، تفاوت زیادی با هم دارد. در دهه1960 پژوهشگران و کارگزاران توسعه به تاثیر کیفیت نیروی کار پی بردند و از آن زمان به بعد مفهوم سرمایه انسانی مورد توجه قرار گرفت. استفاده از مفهوم سرمایه انسانی تا حدودی توانست خلاء علمی در فهم علل رشد اقتصادی و تفاوت در میزان موفقیت های پروژه های توسعه را پر نماید. ولی در دهه1980، ابزار مفهومی جدیدی که تاکید اصلی آن بر ویژگی های موجود در روابط اجتماعی بین انسان هاست مطرح شد. پذیرش و محبوبیت این ابزار جدید تحت عنوان: سرمایه اجتماعی، به لحاظ کاربرد آن در سطوح مختلف (خرد، میانه و کلان) در حوزه های مختلف زندگی اجتماعی اقتصادی است. در دهه اخیر با شناسایی هر چه بیشتر حوزه های تحت تاثیر سرمایه اجتماعی، تقاضای زیادی برای بررسی تجربی آن پدید آمده است. به عبارت دیگر، به نظر می رسد که تقاضا برای سنجش تجربی سرمایه اجتماعی به مراتب بیشتر از عرضه آن است. پیچیدگی و چند بعدی بودن مفهوم سرمایه اجتماعی، باعث شده است که مفهوم سازی سرمایه اجتماعی بیشتر از سنجش آن مورد توجه باشد. این مقاله ابتدا برخی از مدل های سنجش سرمایه اجتماعی که تاکنون بیشتر مورد استناد بوده معرفی می کند و سپس مدل جدیدی که با هدف بهره گیری از سرمایه اجتماعی برای سیاست اجتماعی طراحی گردیده را مورد بحث قرار می دهد. همچنین ابزارهای جدیدی که با سنجش شبکه های اجتماعی امکان بررسی تجربی سرمایه اجتماعی را فراهم می سازد، معرفی شده است.
    کلیدواژگان: راهبری سیستمی، مدل ساختارپذیری کارها، نظم دهنده ها، تسهیل کننده ها
  • محسن نوغانی، احمدرضا اصغرپور ماسوله صفحات 32-55
    رویکرد همه گیر به سرمایه اجتماعی، افزون بر دستاوردهایی که برای علوم اجتماعی دربرداشته، سردرگمی ها و گاه اشتباهاتی را هم در پی داشته است. برخی از این سردرگمی ها مربوط به مقایسه میزان سرمایه اجتماعی در سطح بین المللی است. بسیاری از پژوهشگران، شاخص های سرمایه اجتماعی در جوامع مختلف را متفاوت دانسته اند؛ همین امر، مقایسه بین جوامع را در این زمینه دشوار ساخته است. از سوی دیگر و در سطحی عمیق تر، تفاوت های مهمی در تعاریف ارائه شده برای سرمایه اجتماعی از سوی نظریه پردازان مختلف، با دیدگاه های گوناگون، وجود دارد. به این ترتیب، ضرورت بررسی این دیدگاه ها و شاخص ها، الزامی است. به نظر پژوهشگران دو دیدگاه کلی را در این زمینه می توان از هم تمیز داد: 1. سرمایه اجتماعی به عنوان ابزار پیوند اجتماعی؛ 2. سرمایه اجتماعی به عنوان ابزار تمایز اجتماعی. بیشتر تعاریف و شاخص های ارائه شده برای سرمایه اجتماعی را می توان در یکی از این دو دیدگاه جای داد. امروزه دیدگاه اول، در میان پژوهشگران از توجه و پذیرش بیشتری برخوردار است. در این دیدگاه، دو نوع سرمایه اجتماعی از هم تفکیک شده است: پیونددهنده و محدودکننده. استفاده از شاخص های مناسب در این تفکیک های نظری دارای اهمیت زیادی است. به همین دلیل در این مقاله برخی از برجسته ترین تعاریف و شاخص های ارائه شده برای سنجش سرمایه اجتماعی در دیدگاه های مختلف به بوته نقد و بررسی انتقادی گذاشته شده است.
    کلیدواژگان: سنجش سرمایه اجتماعی، پیوند اجتماعی، تمایز اجتماعی، سرمایه اجتماعی پیوند دهنده، سرمایه اجتماعی محدودکننده
  • نعمت الله عزیزی صفحات 58-78
    نقش و اهمیت سرمایه اجتماعی به عنوان مقوله ای نسبتا نوظهوری در عرصه حیات اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی جوامع و کارکردهای مهم آن در کنار سایر انواع سرمایه چون سرمایه فرهنگی-انسانی، سرمایه فیزیکی و سرمایه اقتصادی سبب شده است تا تولید و توسعه آن در جوامع زیادی مورد توجه قرار گرفته و مطالعات تطبیقی متعددی برای مقایسه آثار و نتایج مثبت آن در حوزه های مختلف و همچنین ارائه راهبردهای کارآمد برای تقویت این سرمایه مهم انجام گیرد. در کشور ما نیز در سال های اخیر تلاش هایی برای تبیین نقش و جایگاه سرمایه اجتماعی صورت گرفته است، اما کمتر علل و عوامل موثر بر شکل گیری و راه های توسعه این نوع از سرمایه مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش ها نشان می دهند که آموزش عالی بطور عام و حوزه علوم انسانی به طور خاص در تشکیل و توسعه چنین سرمایه ای نقش مهمی را ایفا می نماید. در این مقاله سعی می شود تا ضمن توصیف و تحلیل مفهوم و ماهیت سرمایه اجتماعی و علوم انسانی، نقش و تاثیر علوم انسانی را در تقویت و تعمیق سرمایه اجتماعی مورد کنکاش قرار دهد
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، علوم انسانی، آموزش عالی، ارزش های انسانی
  • محسن رنانی، رزیتا مویدفر صفحات 79-106
    هدف مقاله حاضر، بررسی تحلیلی و آزمون تجربی رابطه میان سرمایه اجتماعی و عملکرد اقتصادی در ایران است و نظریه محوری انتخاب شده چنین است که: سرمایه اجتماعی (در اینجا به عنوان اعتماد متقابل بین افراد و واحدهای اقتصادی)، عامل مهمی است که در کنار سایر عوامل مانند سرمایه فیزیکی و سرمایه انسانی، اختلاف بین رشد اقتصادی مناطق را توضیح می دهد. در این دیدگاه، اعتماد به معنی”اعتقاد به پایبندی افراد به تعهداتشان در تعامل های اقتصادی اجتماعی“است. در واقع چنین اعتقادی است که موجب آسانی و روانی برقراری تعامل ها و مبادل ها می گردد. بر این اساس، نخست چارچوبی نظری برای تبیین آثار مثبت سرمایه اجتماعی بر رشد اقتصادی ارائه شد، سپس در یک آزمون تجربی این رابطه برای استان های ایران در سال 1380، مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، نخست با استفاده از داده های مربوط به 28 استان کشور، رابطه بین اعتماد (در دو دسته اعتماد خاص و اعتماد عام) و رشد اقتصادی، بررسی شد. آنگاه به منظور تفکیک «شدت اثر» اعتماد به گروه های اجتماعی اقتصادی مختلف بر روی رشد اقتصادی و گروه های اجتماعی اقتصادی مشمول دسته”اعتماد عام“به سه زیر شاخه: مراجع قانونی، مراجع اجتماعی و مراجع اقتصادی تقسیم گردید و اثر هر یک به صورت جداگانه بر روی رشد اقتصادی آزمون شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد، اعتماد عام از شدت اثر بیشتری با درجه معنا دار بالاتری نسبت به شاخص عام برخوردار است. همچنین تفکیک شاخص اعتماد عام به سه گروه مراجع قانونی، اجتماعی و اقتصادی تفاوت معنا دار گروه ها را در توجیه تغییرات رشد اقتصادی در میان استان ها نشان داد. در این میان، اعتماد به مراجع اقتصادی و سپس مراجع قانونی به مراتب بیش از شاخص اعتماد به مراجع اجتماعی، رشد اقتصادی در میان استان ها متاثر می سازد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد خاص، اعتماد عام، هنجار، شبکه، گره های اجتماعی، رشد اقتصادی بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و سلامت روانی
  • طاهره سلطانی، مژده جمالی صفحات 108-121
    در جریان توسعه یک کشور در کنار انواع سرمایه اعم از طبیعی، انسانی و مادی، سرمایه اجتماعی هم به عنوان برون داد و هم به عنوان درون داد توسعه به شمار می آید. در اقتصاد کشورهای توسعه نیافته، سرمایه اجتماعی را حلقه مفقوده توسعه نام نهاده اند. از این رو به لحاظ تاثیری که سرمایه اجتماعی بر جنبه های مختلف زندگی انسان ها و از آن جمله سلامت روانی دارد، این پژوهش سعی در بررسی تاثیر رابطه سرمایه اجتماعی و سلامت روانی دارد. از این حیث هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی و ابعاد آن (درون گروهی، برون گروهی و ارتباطی) بر سلامت روانی دانشجویان می باشد که با استفاده از نظریه های وولکاک و نارایان و کاربرد روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه در بین دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه شیراز انجام پذیرفت. روش نمونه گیری سهمیه ای و حجم نمونه 273 نفر تعیین شد. نتایج حاکی از آن بود که رابطه بین دو متغیر سرمایه اجتماعی به طور کلی و سلامت روانی به لحاظ آماری معنادار و جهت رابطه نیز مثبت است. یعنی هر چه فرد از نظر برخورداری از سرمایه اجتماعی در سطح بالاتری قرار داشته باشد از سلامت روانی بیشتری نیز بهره مند است. بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی درون گروهی وارتباطی با سلامت روانی نیز از لحاظ آماری معنا دار و جهت رابطه نیز مثبت بود. لیکن بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی برون گروهی و سلامت روانی نشان داد بین دو متغیر رابطه معناداری به لحاظ آماری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سلامت روانی، دانشجویان
  • حسین نازک تبار، رضا ویسی صفحات 121-149
    سرمایه اجتماعی از مباحث مهم اجتماعی است که ابزاری برای رسیدن به انواع دیگر سرمایه ها از جمله سرمایه های اقتصادی، انسانی و فرهنگی است. یکی از حوزه های مهم تاثیرپذیر از سرمایه اجتماعی، نهاد خانواده و نهاد آموزش و پرورش است. از این رو پژوهش حاضر با درک اهمیت مسئله سرمایه اجتماعی و قبول این پیش فرض که عملکرد تحصیلی دانش آموزان در مقاطع مختلف تحصیلی تحت تاثیر سرمایه اجتماعی خود و خانواده هایشان است، به تبیین ادبیات نظری و تجربی پیرامون سرمایه اجتماعی نظام خانواده و تاثیر آن بر تحصیل فرزندان می پردازد و در این تبیین پژوهش های انجام شده در داخل و خارج از کشور را از طریق فراتحلیل مورد بررسی قرار می دهد. چارچوب نظری این پژوهش بر پایه نظریه های کلمن در زمینه سرمایه اجتماعی خانواده و ترکیبی از چند نظریه دیگر در این حوزه قرار دارد و در آن تاثیر متغیرهای مستقل، شامل ارتباط های درون خانوادگی و ارتباط های بیرون خانوادگی بر متغیر وابسته موفقیت تحصیلی سنجیده می شود. روش پژوهش در این مطالعه اسنادی و از نوع فراتحلیل است. فراتحلیل یافته های پژوهش های انجام گرفته، بیانگر این است که از بین ابعاد متغیر مستقل سرمایه اجتماعی، میان ارتباط با اقوام، خویشاوندان و همسایگان و ارتباط با اولیا و مربیان مدرسه و متغیر وابسته موفقیت تحصیلی رابطه مثبت و معنا دار وجود دارد و نیز از بین متغیرهای مستقل تنها یک مولفه از متغیر مستقل ارتباط های بیرون خانوادگی (میزان حضور در مراسم گروهی و مذهبی) بر متغیر وابسته موفقیت تحصیلی، تاثیر معنا داری دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ارتباطات درون خانوادگی و ارتباطات بیرون خانوادگی، موفقیت تحصیلی
|
  • Mahmoud Sharepour Pages 5-29
    The economists and social scientists of the 20th century were very much concerned with the clarification of the observed differences among countries in terms of economic development. But even later, with the introduction of advanced analytical instruments, the above-mentioned task was not realized. Moreover, the professionals who were practically involved with the development projects came to this understanding that development projects have different destinies. Another important issue was that why the apparently similar countries follow different procedures in the management of public resources and organization of group activities. During the 60's, researchers and development professionals discovered the impact of the labor force quality and since then, the concept of human capital has been taken into consideration. The human capital concept, to some extent, could account for the economic growth causes and differences in the success of development projects. But in the 1980's, new conceptual instruments were introduced whose main focus were on the social relations features among individuals. The social capital concept which was introduced as one of these new instruments, soon gained popularity and acceptance. Its popularity was due to its potentiality of being used at the different social-economic living levels. During the last decade and due to an increase in the identification of domains that have been influenced by social capital, there have been more demands for the empirical examination of this concept. In other words, it seems that demand for the empirical examination of social capital is more than its supply. The complexity and multi-dimension features of social capital has led to the fact that the conceptualization of the concept should be further highlighted. This article attempts to first introduce some of the more well-known social capital evaluation models and to describe a new model which has been designed for social policy purposes through taking advantage of the social capital concept. Other new instruments that provide opportunities for the empirical examination of social capital through evaluation of social networks are also introduced.
    Keywords: Name generator, Position generator, Resource generator
  • Mohsen Noghani, Ahmadreza Asgharpour Masouleh Pages 32-55
    Although the approach that has been aimed at social capital has led to achievements in the Social Sciences domain, but again, it has also brought about cases of confusions. Some of these confusions are related to the comparison of the social capital extent at an international level. Most of the researchers believe that there are differences in the social capital indicators of the different societies, where this has made the comparison of social capital among societies difficult. On the other hand, obvious differences are observed in the definitions that have been presented by the theoreticians on the concept of social capital. Therefore, there is a necessity for the scanning of these views and indicators. Researchers believe that two general viewpoints could be presented in this regard: 1. social capital as a social connection instrument, 2. social capital as a social discernment instrument. Most of the definitions and indicators that have been presented on the concept of social capital could be related to one of these two viewpoints. Nowadays, the focus is mostly on the first one, where two types of social capital have been defined in this viewpoint: confining and connecting. The use of appropriate indicators in these theoretical classifications is of utmost importance. That is why, some of the most distinguished definitions and indicators that have been presented for the assessment of social capital have been critically analyzed and examined in this article.
    Keywords: Social capital assessment, Social connection, Social discernment, Connecting social capital, Confining social capital
  • Nematollah Azizi Pages 58-78
    The role and importance of social capital as a modern concept in the social, cultural, political and economic contexts of the societies and its important functions besides the other types of capitals (cultural, human, physical and economic) places a greater attention on the development of this concept. Comparative studies have also been conducted to analyze and compare the positive impacts of social capital in different domains and to present effective strategies for the fortification of this type of capital. In Iran, attempts have also been made to clarify the role and status of social capital but the factors that lead to the creation and development of social capital have not been much examined. The results of other relevant studies show that the Higher Education in general and the Liberal Arts domain in particular play an important role in the creation and development of social capital. In this article, attempts have been made to examine the nature of social capital and how it is influenced by the Liberal Arts domain. Effective strategies have also been suggested to strengthen the role of social capital through the Liberal Arts domain.
    Keywords: Social capital, Liberal arts, Higher education, Human values
  • Mohsen Ranani, Rozita Moayedfar Pages 79-106
    The purpose of the present article is to examine the relationship between social capital and the economic performance of Iran analytically and experimentally. The theory of this study is. Besides the other factors like physical and human capital, social capital (taken as mutual trust among people and economic units) is an important factor that could help define the differences in the economic growth of the regions. Based on such viewpoint, trust is regarded as "belief in people's ties to their commitments in economic-social interactions". In reality, such beliefs would facilitate the establishment of interactions and transactions. First, a theoretical framework has been presented to demonstrate the positive impacts of social capital on economic growth, and this relationship was tested in an experiment that was conducted in 2001 among the different provinces. For this reason, through using the data of the 28 provinces, the relationship between trust (specific and general trust) and economic growth was examined. In order to analyze the impact of trust (trusting the various economic-social groups) on economic growth, the social-economic groups which came under the "general trust" category were divided into three sub-categories: legal, social and economic authorities. The impact of each of these sub-categories on economic growth was separately examined. The results indicate that the impact of general trust is more intense and its significance level is much higher. Also, the division of general trust into the three sub-categories of legal, social and economic authorities has helped define the significant differences among the provinces in justifying changes in the economic growth. Trust in economic and legal authorities had a higher impact on the economic growth of the provinces.
    Keywords: Social capital, Specific trust, General trust, Norm, Network, Social groups, Economic growth
  • Tahereh Soltani, Mojdeh Jamali Pages 108-121
    Within the framework of a country's development and besides the other types of capitals (natural, human and material), social capital could be regarded as both the input and output of development. In the economy of the underdeveloped countries, social capital has been called as the missing link of development. Due to the impact of social capital on the different aspects of human lives and their mental health, this study attempts to examine the impact of the relationship between social capital and mental health. The aim of this study is to examine the impact of social capital and its various dimensions (inner-group, outer-group and communicative) on student's mental health. This study was conducted among the students of the Social Sciences Department of Shiraz University through benefiting from the theories of Woolkak and Naryan and utilizing the survey type of methodology. The type of sampling used was of quota nature and the number of participants was 273. The results statistically indicate that, there is a positive and meaningful relationship between social capital and mental health. In a sense, if a person has the benefit higher level of social capital, he/she will consequently have a higher level of mental health. There was also a positive and meaningful relationship between inner-group social capital and mental health consequently. But no meaningful relationship was observed between the two variables of outer-group social capital and mental health.
    Keywords: Capital, Mental health, Students
  • Hussein Nazoktabar, Reza Veisi Pages 121-149
    Social capital is an important social concept which plays a major role in the development (social development, in particular) of a society. In other words, it is a means through which the other types of capitals (including economic, human and cultural) could be attained. The important domains that are influenced by social capital are the family and education institutions. The importance of the social capital concept and the assumption that student's performance at different educational levels is affected by their own and their family's social capital, led us in this study to define the theoretical and empirical literatures on the issue of social capital in family institutions and its impact on the education of children. In other words, this study analyzes the other relevant studies that have been conducted in and out of the country. The theoretical framework of this study is based on Coleman's theories on the issue of "familie's social capital" and an integration of other relevant theories. The impact of independent variables like inner-family and outer-family relations on educational achievements has also been evaluated. The research methodology that has been utilized is of literature review and meta-analysis nature. The had a significant impact on the dependent variable "educational achievements".
    Keywords: Social capital, Inner, family relations, Outer, family relations, Educational achievements